Picklebal
Image default
Zakelijk

Het aanleggen van hemelwaterafvoer op een plat dak

Als je een plat dak hebt, is het lastiger om op een goede manier voor de afvoer van het regenwater te zorgen. Maar hoe werkt dit dan precies bij een plat dak?

Waterafvoer

Op een plat dak moet hemelwater op een andere manier worden afgevoerd. De waterafvoer kan in de dakbedekking zelf of aan de rand van het platte dak worden geplaatst. Dit is wel afhankelijk van waar het laagste punt van het platte dak ligt, dus de stroomrichting. Op een plat dak verloopt de afvoer vlot en is er weinig tot geen last van plassen water.

De materialen

Er zijn verschillende materialen die nodig zijn bij het aanleggen van hemelwaterafvoer op een plat dak. Zo heb je een kiezelbak nodig, dit is een bak die voorkomt dat grind en bladeren in de regenpijp vallen. Dit kan namelijk een verstopping veroorzaken in een regenpijp. 

Ook heb je een stadsuitloop nodig. Dit is een verbindingsstuk tussen een plat dak en een regenpijp. Deze loopt schuin naar beneden, zodat het water gemakkelijk naar de regenpijp toe gaat. De kiezelbak en stadsuitloop zijn verkrijgbaar in verschillende materialen. Het kan met lood, aluminium en pvc. Welk materiaal je kiest, is afhankelijk van het type dakbedekking. 

Montage

De meeste platte daken hebben bitumen dakbedekking. Hier wordt een kiezelbak van lood op gemonteerd. Voor kleinere daken is een kleinere kiezelbak nodig dan voor een wat grotere platte dak. Het is altijd belangrijk dat de opening van een kiezelbak open blijft. Ook is het verstandig om een bladvanger te plaatsen die geschikt is voor een kiezelbak. Dit voorkomt eventuele verstopping in jouw regenpijp.

Er zijn verschillende soorten stadsuitlopen, maar voor ze allemaal geldt dat een stadsuitloop over de uitloop van de kiezelbak wordt geschoven aan de buitenkant van het platte dak. Dit zit gewoon los aan het uiteinde van de kiezelbak. Het is dus niet nodig deze vast te zetten.