Picklebal
Image default
Dienstverlening

Kan in Californië staren op de werkvloer als intimidatie worden beschouwd?

Het is algemeen bekend dat intieme intimidatie op de werkplek en ongewenste intieme handelingen door een medewerker of een leidinggevende zoals bijvoorbeeld een ongewenste aanraking, herhaalde ongewenste toespelingen, conditionering van de werkgelegenheid of promotie op basis van intieme gunsten enz. regelmatig voorkomt.

Aanstootgevend gedrag hoeft om een ​​vijandige werkomgeving op de werkplek te kunnen creëren echter niet alleen intiem van aard te zijn. Vijandelijk niet-intiem gedrag (of taalgebruik) dat is gericht op een werknemer vanwege zijn of haar geslacht kan ook een vijandige omgeving creëren. Een doordringend patroon van verbaal geweld schendt, zelfs als het niet wordt ingegeven door intieme drang om vrouwen binnen de organisatie te intimideren, artikel VII. Onbeleefd, aanmatigend, luidruchtig, vulgair en over het algemeen onaangename opmerkingen van een mannelijke leidinggevende tegenover een vrouwelijke ondergeschikte, in combinatie met fysiek agressieve (niet altijd intieme) acties kan, als mannelijke ondergeschikten op dezelfde plaats en tegelijkertijd wel met respect worden behandeld, als intieme intimidatie worden gezien. Interessant genoeg maakt in zulke gevallen het feit dat er meer vrouwen dan mannen op kantoor waren geen verschil.

Niet-intiem gedrag dat een werknemer op basis van zijn/haar geslacht uitkiest, kan ook aanstootgevend zijn en voor intieme intimidatie/een vijandige werkomgeving zorgen. In één geval in Californië werd er aangetoond dat er een vijandige werkomgeving was ontstaan. Dit was mede door het bewijs dat de mannelijke politieagenten betrokken waren bij openlijke vijandige acties jegens een vrouwelijke politieagent, inclusief het vullen van de patronen van haar wapen met papier, zodat het wapen zou ontploffen als het zou worden afgevuurd en er gingen onjuiste geruchten over haar capaciteiten de ronden en ook over haar privéleven werd niet gezwegen.

Zelfs staren, in combinatie met andere factoren, kan al voor een vijandige werkomgeving zorgen en als intieme intimidatie worden gezien. In één geval weigerde een vrouwelijke werknemer verschillende verzoeken om mee uit te gaan op een date door een mannelijke medewerker (waaronder het onthullen van onzedelijke fantasieën over haar). Toen ze klaagde bij haar baas, stopte de collega met haar te praten, maar begon haar op een intimiderende manier haar aan te staren. In het licht van zijn eerdere gedrag zou de medewerker herhaaldelijk naar de vrouwelijke werknemer hebben gestaard en zou het falen van de werkgever om dat ondanks de klachten van de werknemer te stoppen, volgens de rechtbank als een vijandige omgeving voor intieme intimidatie kunnen worden gezien.

Kortom, de wet in Californië en recente uitspraken van rechters geven duidelijk aan dat het gedrag dus niet ‘intiem’ van aard hoeft te zijn om een ​​vijandige werkomgeving tegen intieme/gender intimidatie te vormen.

 

Van de redactie van IvPP, de makers van de training agressie, om met onaangename situaties op het werk om te kunnen gaan.

 

 

 

 

https://www.ivpp.nl/agressie-training/