Picklebal
Image default
Aanbiedingen

Alles wat je moet weten over fietsaccu's

Alles wat je moet weten over fietsaccu’s

Elektrische fietsen zijn populairder dan ooit tevoren, en het is niet moeilijk te begrijpen waarom. Ze vormen een handig vervoermiddel voor woon-werkverkeer, voor in de stad en zelfs voor langere ritten. Maar de meeste e-bikes zijn afhankelijk van fietsaccu’s om ze draaiende te houden en dit kan een beetje verwarrend zijn voor nieuwe fietsers. Wat is bijvoorbeeld een fietsaccu precies en hoe werkt deze? In deze blogpost zullen we alle belangrijke aspecten van fietsaccu’s bespreken, inclusief de verschillende soorten, hun kenmerken, levensduur, capaciteit en nog veel meer.

 

Wat is een fietsaccu?

Een elektrische fietsaccu is een krachtige batterij die elektrische stroom levert aan de motor van de fiets. De motor wordt aangedreven door de elektromotor en de accu zorgt voor de benodigde energie. Er zijn verschillende soorten fietsaccu’s beschikbaar, en het type dat je kiest, is afhankelijk van de individuele behoeften van de fietser.

 

Soorten fietsaccu’s

Er zijn drie hoofdtypen fietsaccu’s op de markt: de nikkel-cadmium (NiCad), nikkel-metaalhydride (NiMH) en lithium-ion (Li-ion) accu’s. De NiCad-batterijen zijn de duurste en zwaarste, maar ze hebben wel een hoge capaciteit. De NiMH-batterijen bieden een betere verhouding tussen prijs en prestaties en zijn daarom de meest gebruikte. De Li-ion-batterijen zijn de meest efficiënte en lichtgewicht, waardoor ze ideaal zijn voor high-end fietsen.

 

Levensduur van fietsaccu’s

De levensduur van een fietsaccu hangt af van verschillende factoren. De belangrijkste is het type batterij dat je gebruikt. NiCad-batterijen hebben bijvoorbeeld een kortere levensduur dan Li-ion-batterijen. De manier waarop je de accu gebruikt, kan ook een grote rol spelen bij de levensduur. Een accu die vaak volledig wordt opgeladen, zal sneller slijten dan een die vaak maar voor de helft wordt opgeladen. Over het algemeen gaat een fietsaccu ongeveer 500-1.000 laadcycli mee.

 

Capaciteit van fietsaccu’s

De capaciteit van een fietsaccu wordt gemeten in wattuur (Wh). Hoe hoger het wattuur, hoe langer de accu meegaat. Een accu van 500 Wh gaat bijvoorbeeld langer mee dan een accu van 250 Wh. De capaciteit van een accu kan worden beïnvloed door verschillende factoren, zoals temperatuur, gebruik en opslag.

 

Hoe kun je je fietsaccu onderhouden?

Er zijn verschillende manieren om je fietsaccu goed te onderhouden en zo de levensduur te verlengen. Verwijder allereerst de accu van de fiets tijdens het opladen, zorg voor een consistent gebruik en laad de accu niet te vaak en niet te weinig op. Bewaar de accu bovendien op kamertemperatuur en voorkom blootstelling aan extreme hitte of kou. Zorg er tot slot voor dat de accu af en toe volledig wordt ontladen. Heb jij een nieuwe accu voor de fiets nodig? Neem dan eens een kijkje bij dé fietsaccuspecialist.

 

https://www.rebatt.nl