Picklebal
Image default
Dieren

20 belangrijke ziekten die vogels met zich meedragen

Als je in een stad of grote stad woont, loop je het risico een van de bijna 70 ziekten en parasieten op te lopen die vogels met zich meedragen. Dit komt omdat de uitwerpselen van deze zieke vogels gemakkelijk worden verstoord door dierlijke activiteit of wind en ziekten kunnen verspreiden naar mensen. Het goede nieuws is dat als vogelactiviteit in de buurt van uw werk of huis meteen wordt aangepakt, u minder snel een infectie oploopt of plagen ontwikkelt. Hier is onze gids over hoe u kunt identificeren welke ziekten vogels kunnen dragen, zodat ze niet te dichtbij komen voor comfort! Hoewel het waar is dat wetenschappers bijna 70 virussen, schimmel- en bacteriële infecties, plagen en parasieten hebben geïdentificeerd die vogels bij zich dragen en kunnen overbrengen op mensen en andere dieren, zijn veel van hen kleine bedreigingen en zijn ze vaak niet eens merkbaar voor degenen die ze oplopen. De overige 20 kunnen echter behoorlijk schadelijk zijn voor iemands gezondheid of leven en zouden vaker moeten worden genoemd om het publiek bewust te maken van de risico’s die gepaard gaan met het samenleven met plaagvogels.

Histoplasmose

Hitoplasmose is de meest verspreide ziekte die van vogels op mensen wordt overgedragen. Histoplasmose is een infectie die wordt veroorzaakt door een schimmel die groeit in uitwerpselen van vogels of vleermuizen. Het inademen van de sporen kan ervoor zorgen dat mensen ziek worden. Hoewel de meeste personen die de sporen inademen niet ziek worden, kunnen degenen die dat wel doen koorts, hoesten en vermoeidheid krijgen.

Veel personen die histoplasmose oplopen zullen herstellen zonder medicatie, maar immuungecompromitteerde personen worden vaak ernstig ziek, soms meer dan een maand. Voor de behandeling van ernstige histoplasmose in de longen, chronische histoplasmose en infecties die zich vanuit de longen naar andere delen van het lichaam hebben verspreid, is een antischimmelmedicijn op recept vereist. Vaak hebben mensen de medicatie nodig van 3 maanden tot een heel jaar.

Candidiasis

Candidiasis is een aandoening die wordt veroorzaakt door een gist (een soort schimmel) die bekend staat als Candida. Candida albicans is de meest voorkomende soort die infectie bij mensen veroorzaakt en is ook de soort die bij vogels kan worden overgedragen en via hun uitwerpselen kan worden verspreid, omdat de nadruk ligt op het spijsverteringskanaal van de vogels.

Bekend als invasieve candidiasis, dit is een infectie die vele delen van het lichaam aantast, waaronder:

 • Bloedbaan

 • Hart

 • Ogen

 • Botten

 • Hersenen

 • Keel

Het onmiddellijk verminderen van de suikerinname zal de snelheid waarmee de schimmel zich verspreidt aanzienlijk verminderen, aangezien suiker de belangrijkste bron is van energie. Bovendien zal antischimmelmedicatie nodig zijn om de ziekte op te lossen.

Vogelpoep en hun nadelige effect op de gezondheid

Cryptococcosis

Cryptococcosis is een schimmelinfectieziekte veroorzaakt door pathogene ingekapselde gisten van het geslacht Cryptococcus met een wereldwijde aanwezigheid en een verscheidenheid aan veel voorkomende symptomen. Deze schimmel is vaak te vinden in verschillende vogelpoep, voornamelijk duiven, maar ook in sommige papegaaien, kippen, mussen en spreeuwen. Momenteel zijn er twee soorten Cryptococcus die ziekte veroorzaken bij mensen: Cryptococcus neoformans en Cryptococcus gattii.

Een ding dat deze infectie ongebruikelijk maakt, is de incubatietijd. Na het inademen van de sporen kan het twee weken tot drie jaar duren om een infectie te ontwikkelen, met een gemiddelde van zes maanden. Dit betekent dat het soms erg moeilijk is om te onderscheiden waar je in de eerste plaats aan de sporen bent blootgesteld.

C. neoformans infectie in de longen kan een longontsteking-achtige ziekte veroorzaken. De symptomen lijken vaak op die van veel andere ziekten en kunnen zijn:

 • Hoesten

 • Kortademigheid

 • Pijn op de borst

 • Koorts

C. gattii is vergelijkbaar het kan ook een longontsteking-achtige ziekte veroorzaken, maar het heeft de neiging om het centrale zenuwstelsel en de hersenen te infecteren. De symptomen van deze infectie zijn vaak ernstiger dan die van C. neoformans en kunnen zijn:

 • Hoofdpijn

 • Geestelijke verwarring

 • Desoriëntatie

 • Misselijkheid en braken

 • Overgevoeligheid voor licht

St. Louis Encefalitis

Vaak vindt de overdracht van dit virus op mensen plaats via muggen, maar de oorspronkelijke gastheer van het virus zijn vogels. Geïnfecteerde vogels ontwikkelen hoge niveaus van het virus in hun bloedbaan en muggen die het virus van deze vogels krijgen, verspreiden het vervolgens naar mensen.

Vaak ontwikkelen degenen die met dit virus zijn geïnfecteerd geen symptomen, maar degenen die dat wel doen, krijgen koorts, hoofdpijn, misselijkheid en braken. Degenen die het meeste risico lopen op het ontwikkelen van ernstige complicaties door dit virus, zijn ouderen of mensen met een verzwakt immuunsysteem.

Het is belangrijk op te merken dat hoewel de meeste gevallen van St. Louis-encefalitis na verloop van tijd vanzelf verdwijnen (die enkele dagen aanhoudt), het bij sommigen tot een maand kan duren en mogelijk vrij verkrijgbare medicatie en ziekenhuisopname in ernstige gevallen.

De beste manier om deze ziekte te voorkomen is door muggenbeten te vermijden, maar het is de moeite waard om te weten dat de voornaamste reden waarom dit virus zich zo kan verspreiden, is dat vogels de perfecte gastheer zijn voor het virus.

Salmonellose

Infecties veroorzaakt door verschillende soorten salmonella, een bacterie die veel voorkomt in het spijsverteringskanaal van dieren en vogels, waaronder kippen. Naar schatting worden jaarlijks wereldwijd een miljard mensen met deze ziekteverwekker besmet.

Salmonella-infecties treffen vaak gebieden met een watertekort of lage sanitaire voorzieningen, omdat deze omstandigheden ervoor zorgen dat grote hoeveelheden ziekteverwekkers zich snel kunnen verspreiden.

Onlangs, in mei 2021, deed de CDC een onderzoek naar zangvogels waarvan ze dachten dat ze deze bacterie verspreidden, en ontdekte dat het werd verspreid naar mensen via vogelvoeders en vogelbaden, die besmet kunnen raken door vogelpoep . Door ervoor te zorgen dat deze objecten regelmatig worden schoongemaakt en dat het vogelbadwater schoon blijft, voorkomt u niet alleen dat u deze ziekte oploopt, maar verkleint u ook het risico dat deze zich onder andere vogels verspreidt, waardoor vogelpopulaties worden beschermd tegen een grote uitbraak.

Colibacillose

Deze bacterie, beter bekend onder de naam E. coli, kan een infectie veroorzaken wanneer hij wordt geconsumeerd of als hij in contact komt met een open wond. Het wordt vaak aangetroffen in het spijsverteringsstelsel van pluimvee, varkens en mensen, maar vogels zijn een van de meest voorkomende gastheren. Het is aanwezig in alle vogelomgevingen, vooral uitwerpselen en in stalstof van pluimvee. Vaak worden antibiotica gebruikt om de verspreiding van deze infectie via voer of uitwerpselen te voorkomen.

Verschillende stammen van E coli kunnen leiden tot verschillende symptomen op basis van hoe uw lichaam erop reageert, waardoor een nauwkeurige diagnose moeilijk wordt zonder dat een arts tests uitvoert. Het kan symptomen omvatten zoals:

 • Maagkrampen

 • Diarree

 • Overgeven

 • Koorts

 • Nierfalen

Terwijl vaak de infectie verdwijnt vanzelf binnen een week en er ontwikkelen zich geen ernstigere symptomen, voor mensen met een verzwakt immuunsysteem en kinderen neemt het risico dat het ernstiger en levensbedreigend wordt aanzienlijk toe.

Ervoor zorgen dat u uw handen wast na het aanraken van rauw vlees of eieren, en contact met vogelpoep vermijden, is de beste manier om deze infectie te voorkomen.

West-Nijlvirus

Het West-Nijlvirus is een ziekte die bij vogels voorkomt en door muggen op mensen wordt overgedragen. Vogels worden besmet met dit virus wanneer ze een dier eten dat het virus bij zich draagt of als insecten hen bijten terwijl ze het in hun bloedbaan hebben.

De meeste mensen die het West-Nijlvirus oplopen, ervaren geen of milde symptomen zoals koorts, hoofdpijn, pijn in het lichaam, braken en diarree, en herstellen vanzelf binnen een week.

Echter, voor elke 150 mensen die het krijgen, ontwikkelt één persoon ernstige symptomen, waaronder:

 • Encefalitis

 • Meningitis

 • Hoge koorts

 • Desoriëntatie

 • Coma

 • Bevingen

 • Convulsies

 • Verlies van gezichtsvermogen

 • Verlamming

In tegenstelling tot St. Louis encefalitis verspreidt deze ziekte zich via vogels, maar vindt zijn oorsprong in muggen, en de vogels krijgen de ziekte wanneer ze worden gebeten door een besmette mug. Hoewel bijna geen gevallen bij mensen dodelijk zijn, is het voor vogels een ander verhaal. Meer dan 300 soorten dode vogels die sinds 1999 zijn geïnspecteerd, bleken het West-Nijlvirus te bevatten, en voornamelijk vogels zoals kraaien en de ongeveer 40 soorten Jaybirds die eenmaal het virus hebben opgelopen, sterven vaak.

Psittacose

Psittacose is een ziekte die wordt veroorzaakt door een soort bacterie die bekend staat als chlamydia psittaci en die op mensen kan worden overgedragen door contact met besmette vogels. Het staat bekend als chlamydiose bij vogels, maar wordt ook wel ornithose en papegaaienkoorts genoemd vanwege het feit dat het vooral gezelschapsvogels zoals papegaaien en kanaries treft. Andere soorten vogels, waaronder kippen en eenden, zijn ook bekende dragers van de ziekte. Deze ziekte wordt verspreid wanneer de bacteriën worden ingeademd of wanneer het in contact komt met een open snee. Het wordt vaak verward met griep, omdat de symptomen vaak overeenkomen met die van griep.Kom achter alle informatie.

Symptomen van deze ziekte zijn onder meer:

 • Koorts en koude rillingen

 • Spierpijn

 • Hoesten

 • Hoofdpijn

 • Vermoeidheid en vermoeidheid

Hoewel er doorgaans zeer weinig bevestigde gevallen van psittacose zijn, met minder dan 10 gevallen per jaar, was er in 2018 een uitbraak in een pluimveebedrijf die leidde tot 13 bevestigde gevallen onder de werknemers daar. Zorgen voor reinheid en consistente desinfectie van gevaarlijke materialen zoals veren en vogelpoep en tegelijkertijd voorkomen dat er iets in de lucht komt (dwz gebruik geen stofzuiger of droge stofdoek) is vaak alles wat je nodig hebt om te voorkomen dat je deze ziekte oploopt.

 

https://www.zonnepanelenvogelvrij.nl/vogelpinnen/dakgootborstel/