Picklebal
Image default
Dieren

Hoe merk je dat je hond gebitsproblemen heeft?

Zelf vinden we het niet meer dan normaal om tweemaal per jaar naar de tandarts te gaan voor controle. Bij je hond werkt dit natuurlijk anders, daar trekken we pas aan de bel zodra we de indruk hebben dat hij gebitsklachten heeft. Maar hoe ontdek je dat nu precies bij je hond? Er zijn een aantal kenmerken die daarop kunnen duiden. 

Kenmerken gebitsklachten bij je hond

Er zijn een aantal tekenen waaraan je kunt zien dat je hond gebitsproblemen heeft. 

De meest voorkomende klachten zijn:

  • Slechte adem: merk je dat je hond echt uit zijn bek stinkt? Dit is vaak een teken van tandvleesontsteking, of erger, een rotte kies bijvoorbeeld. Je hond kan veel pijn hebben aan zijn gebit en kauwt nauwelijks nog op harde brokken of kluifjes.
  • Weinig eetlust: Als je hond steeds minder dan normaal lijkt te eten en een afwachtende houding aanneemt bij zijn bak eten, kan dit een teken zijn van pijn in het gebit of in de mond. 
  • Pijn bij aanraking van de mond: Je hond vindt het onprettig als je z’n mond/snuit wilt aanraken. 
  • Grotere speeksel productie: honden kunnen overmatige speekselproductie krijgen bij mondkwalen. 
  • Verlies van tanden of kiezen: normaliter verliezen volwassen honden zelden tot nooit zomaar een kies of tand. Gebeurt dit wel, dan is het raadzaam zijn gebit te laten onderzoeken door de dierenarts.

Sowieso is het aan te raden om eens per jaar de dierenarts even naar het gebit van je hond te laten kijken, zo kunnen vroegtijdig gebitsproblemen onderschept worden. ls je vermoedt dat je hond gebitsproblemen heeft, is het belangrijk om snel een afspraak met de dierenarts te maken voor een behandeling.

Welk voer bij gebitsproblemen?

Kunnen brokken te hard zijn voor je hond zodra hij te maken heeft met gebitsproblemen? Ja, hondenbrokken kunnen te hard zijn voor sommige honden, vooral voor oudere honden of inderdaad honden met gebitsproblemen.

 

Mengen van voer

Het is belangrijk om te controleren of de brokken geschikt zijn voor de grootte en de gebitsconditie van je hond. Sommige brokken kunnen daarbij ook nog eens te droog zijn, wat kan leiden tot problemen met het slikken van de brokken. Daarom mengen vele hondeneigenaren KVV (koud vers voer voor honden) met brokjes. Met een klein scheutje water, of schapenvet erbij kun je dit fantastisch mengen. 

Schapenvet is overigens in knijpflessen verkrijgbaar. Dagelijks een scheut door het voer zorgt voor een mooie, glanzende vacht en draagt bij aan de algehele gezondheid van je hond. 

https://smuldier.nl/