Picklebal
Image default
Dienstverlening

Hoe lang rust nemen met een tennisarm?

Een tennisarm, ook bekend als laterale epicondylitis, is een blessure die pijn en ontsteking veroorzaakt van de pezen die aan de buitenkant van de elleboog vastzitten. Het kan worden veroorzaakt door herhaalde bewegingen zoals grijpen of draaien, waardoor de spieren en het peesweefsel van de onderarm overbelast raken. Symptomen zijn onder meer gevoeligheid aan de buitenkant van de elleboog, zwakte in de onderarm en pols, toegenomen pijn bij activiteit, of een doffe pijn in rust. Hoe een tennisarm behandeling werkt lees je hieronder!

De behandeling

Rust is een van de belangrijkste behandelingen van een tenniselleboog. Na een eerste diagnose is het het beste om de getroffen arm rust te gunnen door activiteiten te vermijden die de symptomen verergeren, totdat de juiste behandeling kan worden toegepast. Dit kan inhouden dat alle belastende fysieke activiteiten gedurende 12 weken of langer worden beperkt, afhankelijk van de ernst van de aandoening. Deze rustperiode geeft het beschadigde weefsel de tijd om te genezen en voorkomt verdere schade. Tijdens de rustperiodes moeten mensen ook vermijden zware voorwerpen op te tillen of bepaalde sporten te beoefenen waarbij ze moeten grijpen, zoals golfen of racketsporten. Aanvullende behandelmethoden moeten worden besproken met een arts, zoals fysiotherapie (PT).

Fysiotherapeut

Een fysiotherapeut kan iemands gezondheid van het bewegingsapparaat beoordelen en een persoonlijk behandelplan opstellen op basis van zijn specifieke behoeften. De behandeling bestaat doorgaans uit oefeningen om de spieren te versterken en te rekken om de pijn te verminderen en tegelijkertijd de flexibiliteit en het bewegingsbereik te verbeteren. Deze oefeningen zijn bedoeld om geleidelijk weer kracht te geven aan de onderarmspieren zonder overbelasting of verergering van de pijn. Daarnaast kan een therapeut massagetechnieken gebruiken, zoals het loslaten van triggerpoints, om de aangetaste gebieden aan te pakken, zodat de spanning na verloop van tijd afneemt en de pijn afneemt. Ten slotte kan een interventie zoals bracing nuttig zijn door compressie rond het gebied te bieden, waardoor de beweging wordt beperkt en het genezende weefsel tijdens de herstelperiode wordt ondersteund.

Kortom, een tenniselleboog komt vaak voor bij sporters, maar kan iedereen treffen die dagelijks regelmatig repeterende bewegingen met de arm maakt. Rust is een van de belangrijkste behandelingen voor deze blessure, gevolgd door interventies van een fysiotherapeut. Afhankelijk van de ernst en individuele behoefte, worden oefenprogramma’s gericht op rekken/verstevigen samen met massage/trigger point release aanbevolen, zo nodig samen met bracing voor volledig herstel binnen een tijdsbestek van 6-12 weken, in de meeste gevallen tot twee jaar, afhankelijk van de individuele vooruitgang onder regelmatig toezicht van de arts/therapeut.