Picklebal
Image default
Dienstverlening

NEN 1010 keuring: Wat is het en waarom is het belangrijk?

De NEN 1010 keuring is een periodieke keuring van de elektrische installatie in een woning of bedrijfspand. Deze keuring wordt uitgevoerd door een erkende inspecteur en heeft als doel om te controleren of de installatie veilig en betrouwbaar is. In dit artikel gaan we dieper in op de NEN 1010 keuring en waarom deze zo belangrijk is.

Wie voert de NEN 1010 keuring uit?

De NEN 1010 keuring mag alleen worden uitgevoerd door een erkende inspecteur. Dit is iemand die is opgeleid en gecertificeerd om deze keuring uit te voeren. Het is belangrijk om te kiezen voor een inspecteur die ervaring heeft en op de hoogte is van de laatste normen en richtlijnen. Een NEN 1010 keuring bij een erkende inspecteur beschikt over de juiste kennis en apparatuur om de keuring op een juiste manier uit te voeren.

 

Wat wordt er gecontroleerd tijdens de NEN 1010 keuring?

Tijdens de NEN 1010 keuring wordt de elektrische installatie grondig gecontroleerd op verschillende punten. Zo wordt er gekeken naar de aanwezigheid van aardlekschakelaars, de aarding, de staat van de bedrading en de isolatieweerstand. Ook worden de groepenkast en de meterkast onderzocht. Eventuele gebreken worden gerapporteerd in een keuringsrapport.

 

Wanneer is een NEN 1010 keuring nodig?

Een NEN 1010 keuring is verplicht bij nieuwbouw, verbouw of uitbreiding van een elektrische installatie. Ook bij verhuur of verkoop van een woning of bedrijfspand is een NEN 1010 keuring vaak verplicht. Daarnaast is het verstandig om regelmatig een keuring uit te laten voeren om te voorkomen dat er gevaarlijke situaties ontstaan.

 

Wat zijn de risico’s van een ondeugdelijke elektrische installatie?

Een ondeugdelijke elektrische installatie kan leiden tot gevaarlijke situaties. Zo kunnen er kortsluitingen ontstaan, wat kan leiden tot brand. Ook kunnen mensen geëlektrocuteerd worden als er niet voldoende beveiliging aanwezig is. Daarnaast kan een slecht functionerende elektrische installatie leiden tot storingen en uitval van apparatuur.

 

Wat zijn de voordelen van een NEN 1010 keuring?

Door regelmatig een NEN 1010 keuring uit te laten voeren, wordt de veiligheid van de elektrische installatie gewaarborgd. Dit zorgt voor een veilige leef- en werkomgeving en voorkomt gevaarlijke situaties. Daarnaast kan een keuring bijdragen aan een lagere energierekening, doordat de installatie optimaal functioneert en er minder energieverlies optreedt.

 

Wat zijn de kosten van een NEN 1010 keuring?

De kosten van een NEN 1010 keuring verschillen per situatie en per inspecteur. Gemiddeld liggen de kosten tussen de €100 en €300. Dit lijkt misschien veel geld, maar het kan op de lange termijn veel geld besparen door eventuele problemen op tijd te signaleren en op te lossen.