Picklebal
Image default
Aanbiedingen

De geschiedenis van notitieboeken en maten

Notitieboekjes bestaan al bijna eeuwen en hoewel ze sindsdien door kunstenaars en schrijvers over de hele wereld zijn gebruikt, ontstond in de 19e eeuw het moderne notitieboekje dat de massa aansprak en betaalbaar was.

Het eerste zakboekje dat we kennen was gevuld met ijverige aantekeningen die Lewis en Clark maakten tijdens hun verkenningen en reizen naar het westen. In de jaren 1860 maakte Europa en vervolgens de wereld kennis met het notitieboek, waarvan het marmeren patroon was geïnspireerd op vroege Chinese en Japanse druktechnieken. In 1888 werden restjes verwerkt tot het eerste notitieblok voor een rechter met een voorliefde voor geel papier.

In de jaren 1920 werd in Duitsland de maatsoort bedacht en ingevoerd. Tegen de jaren 1970 werd deze “A”-grootte algemeen gebruikt en wereldwijd als gestandaardiseerd beschouwd. Hoewel dit niet als een wereldstandaard wordt beschouwd, volgde de “B”-maat om maten tussen de “A”-maten te beschrijven, en deze maat wordt in de meeste landen wereldwijd gebruikt.

Opmerking: Omdat zij een van de grootste producenten van schrijfwaren en notitieboeken ter wereld zijn, moet worden opgemerkt dat de “B”-maten van Japan niet overeenkomen met de standaard “B”-maten.

Bovendien zijn er maten geïntroduceerd door fabrikanten via productaanbiedingen die vervolgens deel zijn gaan uitmaken van de lijnen van anderen. Met name Traveler’s Company Standard of Regular maat is nu vaak te vinden in het assortiment van andere fabrikanten en heeft bijna altijd de afmetingen 110 x 210 mm (4,33 x 8,25 inch).

Populaire notiteboek formaten

Galen heeft enkele van de meest populaire gestandaardiseerde maten genomen en toegevoegd aan het assortiment Penworld notitieboeken.

Met prachtige lederen omslagen in heldere kleuren en een vintage ontwerp, kunnen deze boeken worden gedragen zoals ze zijn of gecombineerd met een gecoördineerde leren omslag.

Ik neem even de tijd om te zeggen dat ik deze notitieboekjes graag draag en gebruik. Ik heb ze altijd bij de hand en de verschillende formaten maken het gemakkelijk om ze in te passen in elk organisatiesysteem en dagelijks gebruik.

Notitieboek op paspoort afmetingen

Het paspoortformaat notitieboek wordt paspoort genoemd omdat het de grootte heeft van een standaard – go figure – paspoort! Het formaat is 90 x 125 mm (3,54 x 4,92 inch) en is ook een geweldig notitieboek voor onderweg. Veel mensen gebruiken het als reisdagboek, dagelijks dagboek of agenda. Het is ook een prachtig formaat voor het bijhouden van gedenkwaardige citaten.

Standaard formaat notitieboek

Het standaard dagboek is 110 x 210 mm (4,33 x 8,26 inch) en kan nuttig zijn voor zowel horizontale als verticale lay-outs. Het formaat werd populair gemaakt door de Traveler’s Company TN (Traveler’s Notebook,) en is over de hele wereld gedragen om reizen te documenteren. Het unieke formaat leent zich goed voor scrapbooking van foto’s en ephemera, planning en journaling.

A5 notitieboek

A5 notitieboeken worden door Galen in vele formaten aangeboden: het A5 Leuchtturm1917 notitieboek, een A5 lederen notitieboek, een versie met 400 pagina’s, een ingebonden blad en de slanke gehechte versie. Al deze formaten kunnen op dezelfde manier worden gebruikt als de B6 en zijn met 145 x 210 mm (5,70 x 8,26 inch) ook zeer geschikt om mee te nemen naar een vergadering of als school- of werkschrift. De lederen versie is echt iets bijzonders. Het is een prachtig dagboek of een onderzoeksboek. Ik gebruik de mijne om aantekeningen bij te houden over wat kunstmaterialen die ik heb gemaakt, en het voelt zo luxe en formeel op de beste manier. Bekijk alle A5 notitieboeken.