Picklebal
Image default
Dienstverlening

Hoe werkt het detecteren van een lekkage

Lekdetectie is essentieel om waterschade en dure reparaties te voorkomen. Het gaat erom de bron van een lek in leidingen, armaturen, fittingen of tanks op te sporen. Zonder gespecialiseerde apparatuur en ervaring kan het moeilijk zijn lekkages op te sporen. Gelukkig zijn er diverse hulpmiddelen beschikbaar die het gemakkelijker maken om vast te stellen waar een lek kan ontstaan.

Elektronische lekdetectieapparatuur

Elektronische lekdetectieapparatuur is een van de instrumenten die gebruikt worden om lekken op te sporen. Deze instrumenten maken gebruik van akoestische sensoren die zeer kleine waterlekken kunnen opsporen op verschillende plaatsen, waaronder muren en ondergrondse leidingen. Het apparaat maakt een hoorbaar geluid wanneer een lek wordt gedetecteerd, wat kan helpen om de exacte locatie van het lek te bepalen.

Infrarood camera

Infrarood camera’s worden ook gebruikt om waterlekken op te sporen. Deze camera’s zijn gevoelig voor warmte en kunnen de aanwezigheid van vocht in muren, plafonds, vloeren en andere oppervlakken detecteren. De camera produceert een zichtbaar beeld dat vocht of natte plekken laat zien waar waarschijnlijk een lek zit.

Kleurstof testen

Een kleurstoftest is een andere methode om een lek op te sporen. Een chemische kleurstof wordt in leidingen, armaturen of andere gebieden gebracht om de bron van het lek op te sporen. Als er water verschijnt in een gebied waar dat niet hoort, kan een kleurstoftest bevestigen dat er inderdaad een lek is. De aanwezigheid van de chemische kleurstof in het water geeft aan dat er een lek is.

Ultrasone testen

Ultrasoon testen is een andere methode om lekken op te sporen. Deze techniek maakt gebruik van geluidsgolven met een hoge frequentie om de aanwezigheid van vocht in muren, plafonds en andere oppervlakken op te sporen. Wanneer deze geluidsgolven in wisselwerking staan met vocht, kunnen ze bepalen of er al dan niet een lek aanwezig.