Picklebal
Image default
Aanbiedingen

Kat plast in huis

Katten en honden plassen ineens in huis

Huisdieren brengen het nodige plezier in ons leven en het mag daarom niet schorten aan de nodige liefde en begrip. Het laatste komt te pas wanneer er sprake is van plassen in huis. Niet alleen verspreidt dat een onaangename geur, maar is er ook veel tijd mee gemoeid om alles weer schoon te krijgen. Er is gelukkig wel veel wat er aan gedaan kan worden om deze vorm van ´wildplassen´ tot het verleden te laten behoren.

Bij in huis plassen is er vaak sprake van een verandering in de omgeving

De wijze waarop katten en honden reageren op plotselinge veranderingen binnen hun omgeving, is verschillend, maar een kat plast in huis is iets dat vaker voorkomt. Ook hond plast in huis en kan het gebeuren, dat het zich een aantal keer zal herhalen. Nu staat u daar met de handen in het haar en is zoeken naar een oplossing vaak niet ver te zoeken. De plotselinge verandering zorgt voor een toename van angst of stress. Denk maar aan een nieuwe kattenbak, maar ook het achterlaten bij een dierenhotel. Feliway is een middel dat gebruikt wordt om de mentale druk bij katten te verminderen en kan het op verschillende manieren worden toegediend. Zo zijn er de sprays om kat plast in huis te voorkomen terwijl de verdampers worden gebruikt om binnen een bepaalde ruimte het gedrag van meerdere katten positief te beïnvloeden.

Raadpleeg de arts bij twijfel

Naast een toename van angst of stress kunnen er tal van andere factoren ten grondslag liggen aan hond plast in huis. Het kan een uiting zijn van medische problemen zoals een blaasontsteking of incontinentie als gevolg van een hoge ouderdom. In zulke gevallen zal de arts wel met een gepaste aanpak komen. Het dient er wel gelijk bij vermeld te worden, dat Feliway ook geschikt is om de kat tot rust te brengen in geval van pijnen zoals bij een blaasontsteking of bij haaruitval. Het creëren van een veilige omgeving is voor zowel katten als honden belangrijk en moet er natuurlijk altijd gewerkt worden aan de zindelijkheid. De kattenbak speelt daarbij een grote rol. Voor afbakenen van het territorium, is het trouwens niet vreemd dat katten en honden sproeien. Dat is veel minder het geval wanneer ze gecastreerd zijn. Het sproeien laten afleren is mogelijk door als eigenaar een overwicht te hebben en zo duidelijk te maken, dat sproeien niet geaccepteerd wordt.

Observeren van het gedrag gaat altijd vooraf aan de aanpak van het probleem en kan dat in veel gevallen zelf ter hand worden genomen. In gevallen waar er sprake is van een hoge leeftijd of twijfels over de gezondheid, kan het best eerst contact opgenomen worden met de dierenarts.

https://dierenzaakxl.nl/