Picklebal
Image default
Zorg

N-Acetyl L-Cysteïne: Welke voordelen bieden NAC supplementen?

Heb je nog nooit gehoord van N-Acetyl L-Cysteïne, ook wel NAC supplementen genoemd? Je bent niet de enige. Deze krachtige stof is in de wereld van wellness relatief onder de radar gebleven en wij weten echt niet waarom! Het multifunctionele supplement levert een verscheidenheid aan voordelen voor het lichaam, waaronder de werking als antioxidant, versterking van het immuunsysteem en ondersteuning van vruchtbaarheid, lever ontgifting en zelfs spierherstel. Voordat je snel naar bekende NAC verkopers zoals Apotheek.nl of Vitamines.com gaat, zetten wij eerst alle informatie en voordelen van NAC supplementen voor je op een rij in deze blogpost.

NAC supplement voordelen voor je gezondheid

Onder de vele voordelen van NAC supplementen is er eentje die bijzonder gelegen komt: Het kan chronische ademhalingsaandoeningen helpen verlichten wat volgens voorlopig onderzoek een centrale rol zou kunnen spelen bij het ondersteunen, voorkomen en behandelen van mensen met COVID-19.

Wat zegt NAC supplement onderzoek?

Het NAC supplement is de consumenten versie van cysteïne, een semi-essentieel aminozuur dat voorkomt in eiwitrijk voedsel zoals eieren, kip en kalkoen. Vaak aangeduid als de bouwstenen van eiwitten, zijn aminozuren zoals cysteïne essentieel voor het functioneren van het lichaam en helpen ze bij verschillende processen zoals de opbouw van spieren of de regulering van de immuunfunctie.

Voorloper van glutathion

NAC fungeert als voorloper van glutathion, een krachtige antioxidant die schade door vrije radicalen op cellulair niveau voorkomt. Vrije radicalen zijn onstabiele atomen die grote schade toebrengen aan cellen door ze af te breken, wat weer de basis legt voor ernstige ziekten, zoals diabetes, kanker en Alzheimers. Antioxidanten (zoals glutathion) neutraliseren die vrije radicalen. Met andere woorden, NAC kan helpen celschade in het hele lichaam te bestrijden. Volgens een studie kan glutathion zelfs invloed hebben op de levensduur, door de negatieve effecten van oxidatieve stress te bestrijden die leiden tot veel chronische ziekten.

Bovendien is het, naarmate we ouder worden, nog belangrijker om NAC aan je routine toe te voegen. Hoewel het lichaam van nature glutathion kan produceren, produceren we er minder van naarmate we ouder worden. Vandaar de noodzaak om wat NAC in te nemen om je tank bij te vullen.

Gezondheidsvoordelen van NAC voedingssupplementen

NAC wordt vaak gebruikt om langdurige longschade te helpen bestrijden bij mensen met chronische obstructieve longziekte (COPD). NAC vult het glutathiongehalte in de longen aan, vermindert het ontstekingen in de longen en bronchiën en maakt het slijm in de luchtwegen los. Sommige onderzoekers voorspellen zelfs dat NAC mogelijk de besmettelijkheid kan verminderen en de ernst van COVID-19 kan voorkomen. Er lopen verschillende klinische proeven om de effectiviteit ervan op coronaviruspatiënten te testen.

NAC versterkt de immuun gezondheid

Onderzoek laat veelbelovende resultaten zien dat NAC de immuun functie kan verbeteren door virale cellen te doden of hun replicatie te blokkeren. Een recente studie toonde aan dat HIV-patiënten die NAC innamen een aanzienlijke verbetering zagen in hun immuun functie en natuurlijke killercellen. Een andere studie gaf aan dat NAC het replicatieproces van virussen zoals de griep kan belemmeren, waardoor de levensduur en de symptomen mogelijk worden verkort.

Deze studie onthulde dat darm microbiota invloed heeft op het antioxidantenmetabolisme, waarbij glutathion wordt gereguleerd. Gezondheid begint in de darmen en de aminozuren uit NAC kunnen je darmen opbouwen en versterken. Immuniteit weerspiegelt de staat van je darmgezondheid, dus een gezonde darm is altijd aan te bevelen.

Ontgift je lever en nieren

NAC helpt ook bij het ontgiftingsproces van het lichaam. Artsen gebruiken NAC regelmatig om nier- en leverschade te bestrijden bij mensen die een overdosis van de pijnstiller acetaminophen (ook bekend als Tylenol) hebben genomen. NAC kan zelfs bijwerkingen van milieutoxines helpen voorkomen, zoals blootstelling aan sulfhydryl-reactieve metalen (kwik, cadmium, lood, arsenicum). Deze metalen putten glutathion uit, remmen de voordelen van antioxidanten en kunnen zelfs de stofwisseling verstoren. Er wordt nog steeds onderzocht hoe NAC deze schadelijke effecten kan tegengaan.

NAC helpt de hersenfunctie

Leren, geheugen en hersenfunctie kunnen ook verbeteren omdat NAC de niveaus van de neurotransmitters glutamaat in de hersenen reguleert. Gezonde niveaus van glutamaat in de hersenen zijn noodzakelijk voor een normale hersenfunctie, maar overtollige niveaus van glutamaat en lage niveaus van glutathion kunnen schadelijk zijn voor de hersenen, wat psychische aandoeningen als bipolaire stoornis, obsessieve-compulsieve stoornis en verslavend gedrag kan vergroten. Hoewel artsen NAC niet aanbevelen als enige behandeling voor psychische aandoeningen, blijkt uit veelbelovend onderzoek dat NAC kan helpen de symptomen van bipolaire stoornis, depressie en OCD te verminderen.

Sommige studies wijzen er zelfs op dat NAC invloed heeft op ziekten als Alzheimer, omdat glutathion de oxidatieve schade aan hersencellen vermindert die gepaard gaat met veroudering.

Verhoogt de vruchtbaarheid

NAC kan ook de vruchtbaarheid verbeteren, vooral bij mannen. Onvruchtbaarheidsproblemen bij mannen zijn vaak het gevolg van een laag niveau van antioxidantactiviteit en vernietiging van vrije radicalen in het vruchtbaarheidssysteem. In een onderzoek verbeterden 468 mannen die met onvruchtbaarheid worstelden hun vruchtbaarheid door suppletie met 600 mg NAC en 200 mcg selenium en verbeterden de vruchtbaarheidsniveaus aanzienlijk gedurende 26 weken. NAC kan ook de vruchtbaarheid verbeteren bij vrouwen die lijden aan het polycysteus ovarium syndroom (PCOS) door het opwekken of vergroten van de ovulatie.

Wat te zoeken in NAC supplementen?

Omdat de gezondheid van het immuunsysteem top-of-mind blijft kan het toevoegen van NAC aan je routine niet alleen je algemene gezondheid bevorderen, maar ook je immuunsysteem beschermen. Prioriteit geven aan voedsel als bron van voedingsstoffen is een vitaal onderdeel van gezond leven. Het verhogen van je consumptie van eiwitrijke voedingsmiddelen – kip, kalkoen, yoghurt, eieren, kaas en peulvruchten – zal het cysteïnegehalte verhogen. Soms is het echter nodig om te suppleren met bijvoorbeeld een NAC supplement. Voordelig en effectief!