Picklebal
Image default
Zorg

Wat kunt u na de crematie met crematie as doen?

Na het overlijden van een dierbare is crematie een veel gekozen optie. Maar wat gebeurt er met de as na de crematie? Er zijn verschillende mogelijkheden om de as een speciale bestemming te geven als herinnering aan uw geliefde. In dit artikel bespreken we de meest voorkomende opties.

 

De as bewaren in een urn

Een veelgekozen optie is het bewaren van de as in een urn. Urnen zijn verkrijgbaar in diverse materialen, zoals keramiek, hout, glas of metaal. U kunt kiezen voor een urn die past bij de persoonlijkheid van uw dierbare of bij uw interieur. Urnen kunnen thuis worden geplaatst of in een columbarium.

 

Soorten urnen

 

 • Traditionele urnen
 • Designurnen
 • Eco-vriendelijke urnen
 • Miniurnen voor het verdelen van de as

 

De as verstrooien

 

Het verstrooien van de as is een andere populaire keuze. Dit kan op verschillende manieren en locaties, afhankelijk van de wensen van de overledene of nabestaanden en de geldende regelgeving.

 

Mogelijkheden voor asverstrooiing

 

 1. Verstrooiing op zee
 2. Verstrooiing op een strooiveld
 3. Verstrooiing in de natuur (waar toegestaan)
 4. Verstrooiing vanuit een vliegtuig of ballon

 

Informeer altijd naar de lokale regelgeving omtrent asverstrooiing om te voorkomen dat u onbedoeld de wet overtreedt.

 

As sieraden

 

Een kleine hoeveelheid as kan worden verwerkt in een sieraad, zoals een hanger, ring of armband. Zo draagt u een tastbare herinnering aan uw dierbare altijd bij u. As sieraden zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen en materialen, zoals zilver, goud of glas.

 

Herinneringsobjecten met as

 

Naast sieraden zijn er ook andere herinneringsobjecten waarin as kan worden verwerkt, zoals:

 

 • Glaskunstwerken
 • Beeldjes of sculpturen
 • Prenten of schilderijen
 • Tatoeage-inkt met as

 

As omzetten in een diamant

 

Een innovatieve optie is het laten omzetten van een deel van de as in een synthetische diamant. Dit proces duurt enkele maanden, maar het resultaat is een unieke en duurzame herinnering aan uw dierbare.

 

Een gedenkteken met as

 

U kunt ervoor kiezen om een gedenkteken te laten maken met de as van uw dierbare. Voorbeelden hiervan zijn:

 

 • Een gedenksteen met as
 • Een gedenktegel met as
 • Een gedenkplaat met as

 

Deze gedenktekens kunnen worden geplaatst op een begraafplaats, in een herdenkingstuin of in uw eigen tuin.

 

As in de tuin

 

Sommige mensen kiezen ervoor om de as van hun dierbare in de tuin te verwerken. Dit kan door de as te verstrooien of door een gedeelte van de as te gebruiken in een plant- of boomritueel. Zo creëert u een levende herinnering in uw eigen tuin.

 

Overleg altijd met familieleden en naasten over de bestemming van de as, zodat er een keuze wordt gemaakt waar iedereen zich goed bij voelt.

 

Conclusie

 

Er zijn tal van mogelijkheden om de as van uw dierbare een speciale bestemming te geven na de crematie. Of u nu kiest voor een traditionele urn, een sieraad met as of een innovatieve optie zoals het laten maken van een diamant, er is altijd een passende manier om uw geliefde te herdenken. Neem de tijd om de verschillende opties te verkennen en kies iets dat aansluit bij uw persoonlijke voorkeuren en die van uw dierbare.

Bron: Assieraden-shop