Picklebal
Image default
Dienstverlening

Elektrische klusjes: Do’s en Don’ts

Iedereen maakt het wel een keer mee: stroomuitval – wat nu gedaan? Een verhuis of renovatie: waar moeten al die kabels heen? Hoeveel aansluitingen heb ik nodig in deze kamer? Voor de gemiddelde persoon zijn dat geen voor de hand liggende zaken.  Elektriciteitsproblemen oplossen blijft een delicaat karwei, zelfs voor een ervaren klusser. De één steekt misschien liever zelf meteen de handen uit de mouwen, terwijl de ander toch liever beroep doet op een elektricien. In beide gevallen zijn er enkele do’s en don’ts om rekening mee te houden.

Do’s

Hoewel de meeste doe-het-zelvers hun weg wel weten met het vervangen van een lamp, kan het bij ingewikkeldere klusjes eigenlijk toch nooit kwaad om de hulp van een professionele elektricien op te roepen. Gekwalificeerde elektriciens hebben zijn erkend door hoogopgeleide elektrotechniekers. Ze zorgen er altijd voor dat installaties of reparaties veilig en ordelijk verlopen. Het nadeel kan zijn dat er ook een prijskaartje aan vast hangt, wat voor kleine klusjes misschien een onnodige kost lijkt. Wie het niet kan laten de klus zelf op zich te nemen, neemt best enkele veiligheidsmaatregelen in acht, zoals de stroom afsluiten en er een helper bij halen als voorzorg.

Dont’s

Het is altijd belangrijke om veiligheid in acht te nemen. Niet alleen is er gevaar op lichamelijk letsel, elektrische defecten zijn ook een veelvoorkomende oorzaak van brand. Voor wie aan een karweitje begint, is het aangeraden om zich eerst vooraf in te lezen over het onderwerp, zo is zijn de gevaren en werkwijze meteen gekend. Het is eigenlijk best om zelf geen actie te ondernemen wanneer het om klusjes gaat die wat ingewikkelder zijn dan een lamp vervangen, zoals bijvoorbeeld perilex aansluiten. Als er risico is om direct in contact te komen met netspanning, schakel dan meteen een professional in.