Picklebal
Image default
Vakantie

Moezel – een waterweg waar je genoeglijk blijft plakken

Zodra de Moselle als klein stroompje de Franse Vogezen verlaat is ze aardig om te zien. Dat geldt ook als ze door Luxemburg (dan als Musel) verder stroomt, maar pas in Duitsland pakt ze goed uit. De Duitse Moezel geldt als een van de mooiste rivierdalen van heel Duitsland, fraai omkranst met idyllische wijnhellingen. De terrasvormige wingerd maakt de rivier vanaf Trier tot Koblenz sprookjesachtig. De wijndruif die hier domineert, is de Riesling. Die rijpt hier in een heerlijk zonnetje en wordt dan afgevoerd naar nostalgische wijndorpen die er een spraakmakende witte wijn van maken. Ook aan kastelen ontbreekt het niet in dit wijndal en dat, met de lussen die de rivier blijft maken, maakt de Moezelstreek oogstrelend tot en met.

Vinologische weelde

Delen van Duitsland kunnen nogal ‘zwaar’ overkomen. Niet het Moezeldal. De Schnitzel op de terrastafel, series geraniums op de balkons en dorps panorama’s die je bij blijven, de Moezel is een groot sprookje. Je gaat kelderwaarts om te nippen van de nieuwste jaargang aan wijnen en zit de middag heerlijk uit met terras uitzicht op een haarspeld lus van de rivier. Die daarachter ‘bekleed’ is met wijnstokken, terras na terras, waartussen fietsers vrolijk over de Moselradweg pendelen. Kan het nog relaxter?

Vijf toppers om mee te maken

Wat je ook doet in de Moezel, bezoek minstens een paar van de vijf highlights van de regio. Cochem mag niet buiten je vakantie agenda blijven. Deze mosterdstad heeft prachtig vakwerk opeengepakt tot een bloeiend, historisch centrum. Daarboven waakt de imposante Reichsburg al duizend jaar. Ook de wijncultuur mag je niet ontgaan en dat wordt ook moeilijk. Want overal openen zich Weinkultur Wege, nodigen Weinkeller uit tot een appetijtelijk glaasje en vragen schitterende wijngaarden om een wandel- of fietstocht. De oude stad Trier verdient ook een excursie. Oud in de zin van oudste stad van heel Duitsland! Dat zie je terug aan de beroemde Porta Nigra die er door de Romeinen werd neergezet. Romeinen die ook elders in Trier aan het bouwen zijn geweest. Bernkastel Kues is ook niet te missen, een stadspoort naar kunst en cultuur. En tot slot mag Burcht Eltz in Wiernsheim ook niet ontbreken. Een sierlijk kasteel maar wel toegerust op alle dreigingen die er in de middeleeuwen waren.

Na elke bocht van de Moezel wacht een nieuwe verrassing

De rivier zelf mag niet in je vakantie ontbreken. Er staan genoeg rondvaartboten klaar om je in te schepen. Stroomafwaarts maak je dan de idylle van het gebied vanaf het water mee. Je kunt ook op een e-bike de wijnpaden afrijden langs en vooral boven de oevers van de rivier. Of de wandelschoenen strikken voor een enerverende trektocht. Het mooie van de Moezel is dat bij elke bocht van de rivier nieuwe dingen te ontdekken zijn. De bezienswaardigheden houden niet op. Zo kom je aan in het romantische Beilstein dat als bijnaam ‘Doornroosje van de Moezel’ heeft. Of je raakt verrast van de golvende Jugendstil in Traben-Trarbach.

De Moezel is vol met haarspeldbochten

Iedereen heeft het over de koninklijke Rijn. Nou, maak de keizerlijke Moezel eens mee, dan. De meanderende rivier is vanaf hoogte helemaal een plaatje. Beklim de Bremmer Calmont en je stijgt langs de steilste wijnbergen van heel Europa. Met fascinerend uitzichten. Panorama’s over een rivier die zichzelf soms bijna in de knoop legt. Klik hier als je meer wilt ontdekken over het noordelijk gelegen Eifel.