Picklebal
Image default
Hobby en vrije tijd

Wat is een slijpsteen?

Een slijpsteen, ook bekend als wetsteen, is een gereedschap dat wordt gebruikt om stalen gereedschap te slijpen. Het slijpproces omvat het slijpen en honen van de randen van het gereedschap. Het wordt vaak gebruikt voor snij- en vormwerkzaamheden. Door zijn duurzaamheid en geringe onderhoud is het een ideale keuze voor het slijpen van gereedschap. Hoewel het het beste is om een steen te gebruiken die gemaakt is van natuursteen, is een diamant slijpsteen ook een optie.

 

Diamantstenen zijn ideaal voor het slijpen van een mes

Ondanks hun high-end uiterlijk zijn diamantstenen niet de enige optie voor het slijpen van gereedschap. Er zijn ook veel verschillende soorten en kwaliteiten slijpstenen. Het verschil tussen deze stenen zit in de hoeveelheid korrel die ze bevatten, en dit bepaalt de gladheid en ruwheid van de rand. Sommige stenen gaan ook langer mee dan andere, en u moet de juiste steen voor uw behoeften gebruiken. Het beste is om twee slijpstenen te kopen en ze eens per week af te wisselen.

De meest voorkomende slijpstenen zijn oliestenen en waterstenen. Diamantstenen zijn duurzamer en slijten niet zo snel. Diamanten slijpstenen kunnen echter een grove rand achterlaten. Ze zijn een goede keuze voor het slijpen van messen die gemaakt zijn van extreem harde materialen, zoals roestvrij staal. Ze zijn ook minder duur dan andere soorten stenen. Maar voordat u in een diamanten slijpsteen investeert, moet u rekening houden met de prijs en het onderhoud.
Ze zijn onderhoudsarm

De beste slijpstenen zijn gemaakt van duurzame materialen die een lange tijd meegaan. Ze kunnen gemakkelijk worden schoongemaakt en vergen weinig onderhoud. Sommige stenen hebben aan beide kanten een verschillende korrelgrootte. Als u van plan bent een steen meerdere jaren te gebruiken, kies dan de steen die het minste onderhoud vergt. Over het algemeen zijn diamantstenen de beste keuze voor beginnende slijpers. Ze kunnen zelfs zeer harde staalsoorten aan. Diamantstenen kunnen met water worden gevlakt, waardoor ze goed geschikt zijn voor het vlakken van waterstenen.

Als u uw slijpsteen goed wilt onderhouden, moet u hem om de paar maanden insmeren met hoonolie. De olie zal de metalen vullingen van de steen losmaken, waardoor het gemakkelijker wordt om messen te slijpen. Om de olie aan te brengen, gebruikt u een zachte tandenborstel of een vinger en wrijft u hiermee over de steen. Gebruik daarna een zachte tandenborstel of staalwol om hardnekkige metaalvullingen weg te schrobben. De olie zal vuil en hardnekkige metalen vullingen verwijderen.

 

Slijpstenen zijn duurzaam

Slijpstenen zijn een geweldige manier om een kwaliteitsscherpte op uw messen te krijgen. Ze kunnen onder alle omstandigheden worden gebruikt en gaan vele jaren mee. Hoewel sommige merken beter zijn dan andere, kunt u niet in de fout gaan met de Fallkniven DC3. Deze steen is gemaakt van een duurzaam materiaal en wordt geleverd met een op maat gemaakt etui om hem veilig en beschermd te houden. Deze steen heeft twee kanten, waarbij de ene kant is ontworpen voor agressieve metaalverwijdering en de andere voor afwerkingswerk en het rechttrekken van randen.

Let bij het kiezen van een slijpsteen op de gebruiksaanwijzing. Sommige slijpstenen mogen alleen droog worden gebruikt, terwijl andere bedoeld zijn voor gebruik met water. Als in de gebruiksaanwijzing staat dat de steen met water moet worden gebruikt, is hij niet geschikt voor droog slijpen. De carborundumstenen daarentegen hebben geen water of olie nodig. Als u water gebruikt voor uw stenen, zorg er dan voor dat u alleen lichte minerale olie of hoonolie gebruikt.
Ze zijn niet bedoeld om schoon te maken

Het lijkt misschien contraproductief om een slijpsteen na elk gebruik schoon te maken, maar dat is niet het geval. Slijpstenen worden na een paar sessies kleverig omdat ze vuil en metaalresten aantrekken. Na verloop van tijd worden de stenen hierdoor sponzig, wat hun slijpvermogen vermindert. U kunt WD-40 gebruiken om uw stenen schoon te maken, maar zorg er wel voor dat u dit in een goed geventileerde ruimte doet. Als u niet al het vuil eraf krijgt, kunt u fijn staalwol of een schuurmiddel gebruiken.

Als u een slijpsteen hebt die moeilijk schoon te krijgen is, kunt u een oplossing op kerosinebasis gebruiken om het vuil te verwijderen. Dit type oplossing is effectief in het verwijderen van vlekken, maar het laat een vieze geur achter op de slijpsteen. Kerosine blokkeert ook de poriën van de slijpsteen, waardoor deze droog en schilferig wordt. Een andere optie is het gebruik van water om uw steen schoon te maken, maar houd er rekening mee dat dit watervlekken op de steen kan achterlaten.
Ze zijn duur

Het belangrijkste verschil tussen slijpstenen is de samenstelling van diamanten. Diamanten slijpstenen slijten niet en hebben geen olie of water nodig. De diamantcoating op de slijpstenen maakt het proces efficiënter en sneller. Deze stenen zijn in het begin meestal erg grof, maar ze slijten niet en gaan lang mee. Sommige fabrikanten gebruiken stenen met een diamantcoating, maar die zijn duurder.

De kosten van slijpstenen variëren naargelang de kwaliteit van de steen. Diamant slijpstenen zijn duurder dan door de mens gemaakte slijpstenen, maar door de mens gemaakte slijpstenen zijn relatief goedkoop. Verschillende korrels zijn nuttig voor verschillende fasen in het slijpproces, van het slijpen van de eerste schuine kant tot het polijsten van een fijngeslepen rand. Op slijpsteenwinkel.nl vind je een mooi aanbod van goede kwaliteit slijpstenen.