Picklebal
Image default
Woning en Tuin

Een huisnummer voor de duidelijkheid

Stel je een voor dat je de weg moet vinden in een stad zonder huisnummers of straatnamen. Zou je dat lukken? Het gaat daarbij niet alleen om de nummers die administratief bekend zijn, maar om het feit dat de huizen in Nederland en in het grootste deel van Europa duidelijk genummerd zijn.
Het leven zonder huisnummers, daar de meesten van ons zich nog iets bij voorstellen, maar zonder straatnamen wordt het al een stuk moeilijker. Natuurlijk kun je op kaarten de namen van wegen en straten opzoeken, en dan diezelfde naam in het echt proberen te vinden.

Huisnummers in het buitenland

Er zijn landen waar de nummers van huizen wel bekend zijn bij bijvoorbeeld het waterleidingbedrijf of de leverancier van elektriciteit, maar waar die straatnamen bepaald worden door politici. Dan wil het nog wel eens gebeuren dat er om de vier of vijf jaar andere namen ontstaan, voor dezelfde straten. Of dat de huizen in die straten om de vier jaar andere nummers krijgen.

We hebben in ons landje een mooi systeem bedacht

De huisnummers in Nederland en in de meeste landen van West-Europa veranderen meestal niet. In Nederland hebben niet bebouwde stukken grond wel een registratie in het kadaster. Daardoor kan er makkelijk een huisnummer gegeven worden aan een nieuwe bouwkavel, ook als jouw kavel midden in een rij onbebouwde kavels staat. Dat huisnummer zal dus niet zo makkelijk veranderen, ook niet wanneer er nieuwe huizen gebouwd worden, naast jouw eigen huis.

Helaas is het systeem niet overal hetzelfde

Wanneer je dus denkt aan het kopen van plaatjes met je huisnummer, wees dan blij dat je in Nederland woont.
In het buitenland wonen heeft zo zijn voordelen. De belasting kan bijvoorbeeld een stuk lager zijn, of het weer is beter. Maar het stukje administratieve zekerheid van goed geregelde huisnummer heeft toch ook voordelen.

Met je huisnummer in de hand krijgt je nieuwe woning een stukje identiteit. Je woont op een adres. Je hoopt goede buren te krijgen en een gezellige buurt te gaan vormen.

Het huisnummer lijkt zo onbelangrijk, maar dat is het echt niet. Mensen hoeven maar te zoeken in het telefoonboek om achter je adres te komen. Maak er een mooi plaatje van, je hoeft niet op het standaard emaille dingetje te vertrouwen, geef je huis haar eigen huisnummer, maak er iets moois van. Bijvoorbeeld met een rvs huisnummer of een gaaf gepersonaliseerd naamplaatje.