Picklebal
Image default
Woning en Tuin

Een schoorsteenkap voor een betere open haard

Een schoorsteenkap kan de trek van je open haard flink verbeteren. Daardoor komt er minder rook je huis binnen en brandt de haard beter. Maar een schoorsteenkap draagt ook bij aan een lange levensduur van je schoorsteen, en voorkomt problemen met verstopping. Lees hier welke kappen er bestaan en welke voordelen ze voor jouw woning opleveren.

 

Een schoorsteenkap beschermt tegen regen en vocht

Een schoorsteenkap is een afsluiting tegen regen, hagel en andere neerslag. Vocht in de open haard zorgt voor rookontwikkeling in huis, iets waar je gezin flink last van kan hebben en dat je meubels en behang kan verkleuren. Maar vocht in je schoorsteen heeft nog meer negatieve effecten. In de winter kan een natgeregende schoorsteen gaan uitzetten als het water in de stenen bevriest. Scheuren, afbrokkelend metselwerk en zelfs een kans op instorting is het geval. Ook kunnen algen en mos de structuur gaan aantasten.

 

Schoorsteenkappen verbeteren de trek van je haardvuur

Deze kappen hebben nog een positief gevolg. Ze verbeteren de trek, waardoor het haardvuur feller en hoger brandt, en de ontstane rook veel beter wordt afgevoerd. Elke kap heeft dit effect, maar de kappen met rotatie spannen wat dit betreft de kroon. Omdat ze constant ronddraaien in de luchtstroom zuigen ze de rook en verbrandingsgassen van je haard actief naar buiten. Een kleine investering voor een veel beter werkende haard dus.

Bekijk een overzicht aan schoorsteenkappen!

 

Een kap die bij jouw woning past

Er zijn veel verschillende soorten kappen. Vaste kappen, de rotatiekappen die we al noemden, maar ook kappen met een windwijzer of decoratieve opbouw. Er is altijd een kap die perfect aansluit bij jouw schoorsteen en woonhuis.