Picklebal
Image default
Industrie

Het verschil tussen een harpsluiting en een D-sluiting

Twee verschillende typen sluiting en waarvoor ze te gebruiken zijn

Een sluiting is een verbindingsstuk en wordt vaak gebruikt in de hijs- en visserswereld. Sluitingen vormen in de hijswereld verbindingen. Deze verbindingen zijn tussen de hijshaak en het hijsgereedschap, tussen hijsmiddelen of tussen hijsmiddelen en aanslagpunt van de last. Deze sluitingen zijn in twee verschillende varianten verkrijgbaar: harpsluiting en D-sluiting. Het verschil tussen deze twee sluitingen kun je lezen in de rest van het blog.

De harpsluiting

Harpsluitingen hebben de vorm van een ouderwetse harp. Het bovenste gedeelte en de zijkant van de harpsluiting zijn rond en de onderkant recht. Hierdoor kan een harpsluiting gemakkelijker verbogen worden dan een D-sluiting. Wel kan een harpsluiting voor meer dingen gebruikt worden door de vorm. Zo kan er niet alleen recht, maar ook schuin iets aan gemonteerd worden. En voor dikkere draden is een harpsluiting ook handig, omdat deze hier beter inpassen.

De D-sluiting

De D-sluiting heeft de vorm van, je raadt het al, een letter D. Bij deze sluiting is het bovenste gedeelte rond, maar zijn de zijkanten recht. Deze vorm is minder makkelijk te verbuigen dan die van een harpsluiting. Voor zware klussen wordt dus altijd aangeraden om een D-sluiting te gebruiken, want deze kan meer hebben.

De keuze voor een harp- of D-sluiting ligt geheel bij jou. Het is net wat jij fijner vindt en wat jouw ervaringen bij het gebruiken van de twee sluitingen zijn. Er is dus geen goed of fout bij het kiezen van het type sluiting dat je wilt gebruiken. De eigenschappen van beide sluitingen zijn alleen indicaties van hoe de types sluiting waarschijnlijk gaan reageren bij verschillende soorten klussen.

Welke soort bout moet ik gebruiken?

Nu zijn er ook nog twee verschillende soorten bouten die je kunt gebruiken voor het vastzetten van je sluiting. Deze bouten passen op allebei de typen sluitingen, maar hebben wel verschillende toepassing. Een moerbout is geborgd, waardoor hij steviger is en meer stabiliteit geeft. Hierdoor is de geborgde moerbout goed te gebruiken bij zware klussen. De moerbout is (semi-)permanent en zit dus erg vast. Wanneer je de bout vaak los moet halen, is een moerbout dus geen goed idee. Hiervoor is de borgbout dan weer. Deze soort bouw kun je gemakkelijk los halen en vast maken, maar is wel iets minder veilig.