Picklebal
Image default
Sport

Voetbal in Nederland

​​Voetbal is een populaire sport in Nederland. Het is een teamsport waarbij twee teams van elk elf spelers proberen tegenstanders doel te scoren met een bal. Voetbal wordt gespeeld op een veld met twee doelen aan weerszijden. De spelregels zijn vastgelegd door de Internationale Voetbalbond FIFA.

In Nederland is voetbal ontstaan in de 19e eeuw. In 1881 werd de Nederlandse Voetbalbond (NVB) opgericht, die de spelregels voor het voetbal in Nederland bepaalde. In 1888 werd het Eerste Nationaal Voetbalkampioenschap van Nederland gehouden en sindsdien wordt er jaarlijks om het kampioenschap gestreden.

De Oranje Leeuwen, het Nederlands voetbalelftal, nam voor het eerst deel aan het WK voetbal in 1934. Het team kwalificeerde zich niet voor de tweede ronde, maar wist wel een aantal indrukwekkende prestaties neer te zetten. In 1974 en 1978 werd het Nederlands elftal tweede op het WK. Oranje werd in 1988 Europees kampioen en won in 2010 de wereldbeker voor landenteams onder de 20 jaar.

 

Een aantal bekende Nederlandse sporters die voetballen zijn:

– Johan Cruijff: Een van de beste voetballers aller tijden, geboren in 1947. Hij speelde voor Ajax Amsterdam, FC Barcelona en het Nederlands elftal. Won driemaal de Gouden Bal als beste speler van Europa.

– Marco van Basten: Een andere legendarische spits, geboren in 1964. Hij speelde voor Ajax Amsterdam en AC Milan, waarmee hij driemaal de Champions League won. Van Basten was driemaal topscorer van de Eredivisie en won in 1988 het EK met Oranje.

– Dennis Bergkamp: Een spelmaker die geboren werd in 1969. Hij speelde voor Ajax Amsterdam, FC Internazionale en Arsenal FC. Won driemaal de FA Cup met Arsenal en werd in 1998 topscorer van de Premier League.

– Edgar Davids: Een middenvelder die bekend stond om zijn agressieve spel, geboren in 1973. Hij speelde voor Ajax Amsterdam, Juventus en FC Barcelona. Won de Champions League met Ajax en Juventus.

– Clarence Seedorf: Een veelzijdige middenvelder die geboren werd in 1976. Hij speelde voor onder meer Real Madrid, AC Milan en Inter Milan. Won de Champions League viermaal, twee keer met AC Milan en twee keer met Real Madrid.

Je kunt geld verdienen met het voetbal met wk voorspellen gratis op de uitslagen van wedstrijden of toernooien zoals het WK of de Champions League. Je kunt ook een poule starten waarin je andere voetbalkenners uitdaagt om tegen jou te voorspellen hoe een bepaalde wedstrijd zal verlopen. De winnaar van de poule krijgt alle inleggeld van de andere spelers.